انواع کابل شبکه
1- کابل Unshielded Twisted (UTP)
کابل UTP که به آن زوج بهم تابیده بدون شیلد میگویند و در اترنت و Fast Ethernet کاربرد دارد. این کابل به دلیل عدم وجود شیلد و محافظی به دور سیمهایش ارزان ترین کابل از بین انواع کابل است و در شبکههایی که اهمیت زیادی دارند مورد استفاده قرار نمیگیرد.
2- کابل Shielded Twisted pair (STP)
کابل STP که به آن زوج بهم تابیده شیلد دار میگویند و در شبکههای Token Ring و Gigabit Ethernet کاربرد دارد. کابل شبکه STP بیشتر در محیط هایی که نویز بیشتری وجود دارد استفاده میشود برای مثال در کابل کشی فواصل طولانی و یا وقتی کابل شبکه قرار است نزدیک میدان مغناطیسی مثل کابل برق قرار گیرد. در کابلهای STP شیلدها به روشهای مختلفی به دور سیمها اعمال میشود. F در نام کابلهای STP بیانگر وجود فویل است و S بیانگر وجود شیلد یا محافظ میباشد. فویل برای جلوگیری از نویز و شیلد برای تخلیه اثرات القایی و الکتریسیته ساکن به سیستم ارت، در ساختار کابل شبکه STP قرار میگیرد.
در شبکه بندی کامپیوترها ما دارای هفت نوع کابل شبکه شیلد دار هستیم. این هفت نوع عبارتند از:
• U/FTP: یک فویل دور هر جفت سیم وجود دارد.
• F/UTP: یک فویل دور چهار جفت سیم یعنی کل سیمها وجود دارد.
• S/UTP: یک شیلد دور چهار جفت سیم یعنی کل سیمها وجود دارد.
• SF/UTP: یک شیلد و یک فویل دور چهار جفت سیم یعنی کل سیمها وجود دارد و به آن STP هم گفته میشود.
• S/FTP: یک فویل دور هر جفت سیم و یک شیلد دور چهار جفت سیم یعنی کل سیم وجود دارد.
• F/FTP: یک فویل دور هر جفت سیم و یک فویل دور کل سیمها وجود دارد.
• SF/FTP: محافظ و پوشش بافته شده در کنار فویل دور سیمها وجود دارد و هر جفت سیم هم دارای فویل هستند که البته در میان کابلهای شبکه از همه گرانتر است.

دسته بندی کابل شبکه
Cat3
این کابل متشکل از 4 جفت سیم مسی تابیده شده است و اغلب در شبکههای حلقهای (Token Ring) و 10 Base T استفاده میشوند و تا سرعت 10 Mbps را پشتیبانی میکند. از این کابل در سیستمهای تلفنی قدیمی استفاده میشد که پهنای باند آن حداکثر 16 MHz میباشد. از کابلهای شبکهی Cat3 به بعد مختصصان میتوانستند فواصل طولانی تا 100 متر را کابل کشی کنند.
Cat4
کابل Cat4 دارای 4 جفت سیم مسی بهم تابیده شده است و اغلب در شبکه های حلقهای (Token Ring) مورد استفاده قرار میگیرد و تا سرعت 10 Mbps را پشتیبانی میکند. حداکثر مسافت در این کابلها 200 متر است.
Cat5
این نوع کابل شبکه در ساختار خود 4 جفت سیم مسی تابیده شده دارد که با جک Rj45 همراه است. این نوع کابل شبکه، سرعت و پهنای بالاتری نسبت به Cat3 و Cat4 را پشتیبانی میکند و در شبکههای Token ring، Ethernet و Fast Ethernet استفاده میشوند و تا سرعت 100 Mbps را پشتیبانی میکنند. حداکثر پهنای باند در این کابل برابر 100 MHz است. کابل Cat5 برای شبکههای اترنت یا همان شبکههای کامپیوتری محلی، انتقال سیگنال برای دستگاههایی مانند تلفن و همچنین انتقال سیگنال آنالوگ و دیجیتال در ویدیو مورد استفاده قرار میگیرد.
Cat5e
کابل Cat5e اغلب در شبکههای Ethernet، Fast Ethernet و Gigabit Ethernet استفاده میشوند. در بعضی مواقع در یک دسته بندی مشخص، اصطلاحاتی صورت میگیرد برای مثال کابل شبکه Cat5 یک مقدار در برابر نویز بهتر میشود و اسم آن راCat5e میگذارن که حرف e مخفف واژه Enhanced به معنی بهبود یافته میباشد. حداکثر پهنای باند در این کابل برابر 100 MHz است و تا سرعت 1000 Mbps را پشتیبانی میکند.
Cat6
در Cat6 یک پوشش محافظ اضافی بر روی کابلها قرار داده شده است که برای کاهش تداخل و بهم ریختگی سیگنالها طراحی شده است. این کابل توانایی انتقال اطلاعات تا سرعت 1 گیگابیت در ثانیه با فرکانس 250 مگاهرتز را دارا میباشند. که این کار با دستگاههای تست فلوک انجام میشود. اما یکی از نقاط ضعف Cat6 محدودیت در مسافت است که به 55 متر محدود شده است و در صورت افزایش این مسیر، سرعت آن حتی از 1 گیگابیت در ثانیه کاهش خواهد یافت و اغلب در شبکههای Gigabit Ethernet و 10G Ethernet استفاده میشوند.
Cat6a
کابل Cat6a اغلب در شبکههای Gigabit Ethernet و 10G Ethernetاستفاده میشوند. در بعضی مواقع در یک دسته بندی مشخص، اصطلاحاتی صورت میگیرد برای مثال در دسته بندی Cat6 سرعت کلاک پالس از 250 مگاهرتز به 500 مگاهرتز افزایش پیدا کرد و اسم آن را Cat6a گذاشتند که این حرف مخفف Augmented به معنی افزایش داده شده است. این کابل برخلاف مدل ساده Cat6 میتوان طول کابل کشی را تا 100 متر نیز گسترش دهد.
Cat7
این کابل اغلب در شبکههای Gigabit Ethernet و 10G Ethernet استفاده میشوند. کابل Cat7 روکش ضخیمی دارد و این امر باعث کاهش نرخ تضعیف سیگنال میشود و همچنین این کابل در مقایسه با نسلهای پیشین خود از لحاظ فیزیکی تاحدی سخت تر شده است. در این نوع کابل علاوه بر اینکه هر جفت از رشتههای درونی دارای روکش هستند، مجموع چهار جفت رشته درونی نیز یک روکش مضاعف دارد که میتواند از روکش شیلد یا روکش فویل در ساخت آنها استفاده شود. کابل شبکه Cat7 نیز مانند Cat6a میتوانند تا 10 گیگابیت در ثانیه را انتقال دهند. این نسل از کابلها میتوانند تا سرعت 40 گیگابیت در ثانیه برای طول 50 متر و همچنین تا سرعت 100 گیگابیت در ثانیه برای طول 15 متر را انتقال دهد. کابلهای Cat7 همچنین میتواند تا فرکانس 600 مگاهرتز را پوشش دهد. Cat7 در دیتاسنترها و برقراری ارتباطات Backbone بین سرورها و سوییچهای شبکه و دستگاههای استوریج استفاده میشوند.
Cat7a
Cat7a نسخه بهبود یافته Cat7 است و تفاوت آن با Cat7 در پهنای باند 1000 مگاهرتزی آن است. همانند دو نسل پیش این کابل نیز برای شبکه 10G لستاندارد سازی شده است. سرعت انتقال داده در Cat7a همانند نسل قبل است با این تفاوت که کیفیت انتقال داده بسیار بهتر شده است.
Cat8
کابل Cat8 جدیدترین استاندارد کابل شبکه است که استاندارد آن توسط ISO/IEC 11801 تعریف شده است اما هنوز به صورت رسمی وارد بازار جهانی نشده است و تولید بسیار محدودی دارد. این کابل میتواند تا فرکانس فوق العاده 2 گیگاهرتز یعنی دو برابر کابل شبکه قدرتمند Cat7a را پشتیبانی کند. این کابل مانند Cat7 و Cat7a به صورت پیش فرض از نوع شیلد دار بوده، اما برخلاف آنها به دور هر زوج نیز دارای شیلد است.
این نوع کابل شبکه دارای دو نوع یا کلاس 1 و 2 است که به Cat8.1 و Cat8.2 هم شناخته میشوند. کابل Cat8.1 از سوکتهای معمولی RJ-45 استفاده میکند و برای شبکههای 25G یا شبکههای 25 گیگابیتی توسعه داده شده است. کابل شبکه Cat8.2 برای شبکههای 40G یا 400 گیگابیتی توسعه داده شده و از سوکتهای GG-45 استفاده میکند. کابل شبکه Category 8 تنها تا فاصله 30 تا 36 متری میتواند فرکانس و سرعت بالای خود را حفظ کند، بنابراین تنها به منظور استفاده در دیتاسنترهایی طراحی شده است که فاصله سوییچ شبکهها و سرورها در آن کم باشد. این نوع کابل به هیچ وجه برای استفاده در شبکههای کوچک و متوسط توجیه ندارد.

مشاهده اطلاعات بیشتر درباره کابلهای شبکه برند متا الکترونیک